Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins apelul Wizz Air. Ajutorul de stat acordat de România companiei TAROM, perfect LEGAL!

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins apelul Wizz Air. Ajutorul de stat acordat de România companiei TAROM, perfect LEGAL!
Publicat: 06/11/2024, 15:14

Tribunalul General din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins acţiunea înaintată de Wizz Air referitoare la un ajutor acordat de România companiei aeriene naţionale TAROM pentru compensarea pagubelor suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19. CJUE a decis că ajutorul, care se ridică la aproape două milioane de euro, este compatibil cu piaţa internă.

În data de 3 februarie 2022, România a notificat Comisiei un ajutor individual de aproape două milioane de euro, sub forma unei majorări de capital, destinat companiei aeriene române TAROM.

Acest ajutor este finanţat din bugetul general al României şi urmăreşte să despăgubească TAROM pentru pagubele suferite pe 14 rute internaţionale specifice în perioada cuprinsă între 1 iulie şi 31 decembrie 2020, din cauza restricţiilor de călătorie legate de pandemia de COVID-19.

La 29 aprilie 2022, Comisia a considerat că acest ajutor este compatibil cu piaţa internă, în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) TFUE, fără a deschide o procedură oficială de investigare.

Wizz Air a făcut contestație la Tribunalul UE

Cu toate acestea, compania aeriană concurentă Wizz Air a contestat această decizie în faţa Tribunalului Uniunii Europene, care miercuri, 6 noiembrie, i-a respins acţiunea.

Tribunalul aminteşte printre altele că ajutoarele care compensează pagubele cauzate de evenimente extraordinare, precum pandemia de COVID-19, sunt autorizate şi că măsura în cauză urmărea să compenseze TAROM pentru pagubele pe care le-ar fi suferit între 1 iulie şi 31 decembrie 2020 ca urmare a restricţiilor de călătorie în vigoare în acea perioadă legate de această pandemie.

Tribunalul confirmă că a fost evaluată în mod corect de către Comisie proporţionalitatea ajutorului acordat companiei TAROM şi că măsura în cauză nu se află la originea unei supracompensări.

În această privinţă, Tribunalul a considerat în special că forul comunitar a calculat cu precizie şi pe baza unui scenariu contrafactual adecvat pierderile suferite de TAROM cauzate în mod direct de restricţiile de călătorie în vigoare în perioada în cauză şi că a verificat cu acurateţe că TAROM luase măsuri rezonabile pentru a limita pagubele în acea perioadă, se arată în comunicatul CJUE.

TAROM operează o flotă de 18 aeronave

În plus, Tribunalul a respins în egală măsură argumentele Wizz Air potrivit cărora Comisia nu ar fi luat în considerare ajutorul pentru salvare acordat anterior companiei TAROM în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) TFUE şi potrivit cărora Comisia ar fi subestimat avantajul concurenţial obţinut de TAROM.

Pe de o parte, ajutorul anterior şi măsura în cauză sunt distincte şi nu acoperă aceleaşi costuri şi, pe de altă parte, Comisia nu este obligată să ia în considerare un eventual avantaj de care TAROM ar fi beneficiat în mod indirect, precum avantajul concurenţial invocat de Wizz Air, se mai arată în motivarea Tribunalului General.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010. TAROM deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share.

Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

CITEȘTE ȘI:

TAROM pregătește despăgubiri pentru pasagerii afectați de anularea zborurilor de luni, 8 iulie/Compensațiile la care au dreptul călătorii

Sorin Grindeanu cere „reorganizare economică” la TAROM/Ministrul Transporturilor critică numărul mare de angajați din companie

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Cine este misterioasa femeie care a decis, de fapt, soarta Americii! Ea i-a asigurat drumul...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce se întâmplă cu dosarele penale și civile ale lui Donald Trump, după ce a...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Trump, o dinastie americană. Cine sunt soțiile și copiii lui Donald Trump și care sunt...
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Prognoza Accuweather actualizată. Ce se întâmplă începând cu 18 noiembrie în București
Cea mai sexy soție de fotbalist din România, în pragul ANOREXIEI! A șocat cu ultima...
ANIMAŢIE. Care sunt şansele să se formeze un tsunami în Marea Neagră. Efectele ar fi...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Un bărbat din Constanța a fost lovit de tren, în timp ce se întorcea de...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Semnele uzurii și cum le recunoști
Victoria lui Trump zguduie Europa. Întâlnire de urgenţă între germani şi francezi în această seara....
Imagini INCREDIBILE: Primul ROBOT care NU mai are nevoie de oameni
Anunț ISTORIC așteptat de toată România. Vine mâine, 7 noiembrie: După 30 ani, se face...
Vreme teribilă în România. Fenomenele pe care nu și le-a dorit nimeni
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
La doar 4 ani, Eva se luptă cu o boală foarte grea. Micuța a fost...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Cine este Olga Guțanu, iubita în vârstă de 24 de ani a lui CRBL
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Fiule unde te duci cu lanterna aia? Bulișor:- Merg la întâlnire!
Fulgerul poate trimite „electroni ucigași” în spațiu cu o viteză apropiată de cea a luminii